În ultimii ani suprafața de spațiu verde de la nivelul municipiului s-a diminuat constant și a fost preponderent înlocuită cu construcții. Acest lucru afectează atât din punct de vedere urbanistic, însă, mai mult decât atât, contribuie substanțial la păstrarea temperaturilor ridicate pe timp de vară și împiedică purificarea aerului și păstrarea umidității. Prin proiectul de hotărâre „Reconstrucția ecologică a Municipiului Constanța” propun să acționăm pentru un mediu mai prielnic vieții, pentru diminuarea poluării, pentru revigorarea spațiului verde urban și refacerea fondului vegetal, pentru responsabilizare în raport cu mediul înconjurător, pentru reducerea eroziunii solului, atenuarea efectelor fenomenului global al schimbărilor climatice și pentru îmbunătățirea capacității de retenție a apei.
De aceea, pentru a veni în sprijinul implementări Măsurii A73 – Realizarea unui raport optim între suprafețele construite și zonele verzi din Planul de acțiune privind Energia Durabilă a Municipiului Constanța 2017, consider oportună promovarea proiectului de hotărâre cu privire la derularea proiectului ”Reconstrucția ecologică a Municipiului Constanța”.
Promovarea proiectului ”Reconstrucția ecologică a Municipiului Constanța” este susținută și de faptul că prezența arborilor duce la o îmbunătățire a calității mediului, iar vegetația se constituie ca factor vital principal având rol esențial pentru condițiile de viață. Principalele funcții ale vegetației fiind acelea de îmbunătățire a microclimatului datorită acțiunii vegetației asupra compoziției aerului. Totodată vegetația are proprietatea de a ameliora compoziția fizică și chimică a atmosferei, condiționând clima și de asemenea contribuind la reglarea temperaturii, a umidității și a mișcării aerului protejând împotriva radiațiilor solare. Într-un an un arbore absoarbe peste 6 kg de CO2 și elimină oxigen suficient pentru 4 persoane.
Totodată, prin acest proiect, consider că vom contribui pozitiv la conștientizarea necesității și responsabilizarea tuturor cetățenilor de a îngriji și proteja spațiile verzi ale municipiului.
Detalii proiect:
Orice persoană fizică sau juridică din municipiu care solicită autorizații de construire pentru locuințe sau alte categorii de obiective va avea obligația de a planta pomi fructiferi/arbori astfel:
1. Pentru locuințele unifamiliale se vor planta minim 3 pomi fructiferi/arbori;
2. Pentru locuințele colective – dezvoltatorii imobiliari vor planta minim un 1 pom fructifer/arbore per apartament/garsonieră
3. Pentru alte categorii de obiective se va planta minim 1 pom fructifer/arbore pentru fiecare 100 mp construibili.
Voluntar, persoanele fizice care se căsătoresc vor putea planta pe domeniul public 1 pom fructifer/arbore și pentru fiecare nou născut, părinții vor putea planta pe domeniul public câte 1 pom fructifer/arbore, care va purta numele copilului.
Proiectul (în forma în care a fost depus) îl puteți accesa aici:
HOTĂRÂRE privind derularea proiectului ”Reconstrucția ecologică”
One Comment
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.