Au trecut puțin peste 4 luni de zile de când am preluat mandatul de consilier local municipal și vă pot mărturisi cu sinceritate că este, într-adevăr, o activitate solicitantă. Poate fi ,cu siguranță, și relaxantă pentru cei care nu sunt interesați cu adevărat de problemele orașului sau pentru cei care iau de bun tot ceea ce li se prezintă fără a solicita detalii. Nu intenționez să mă plâng, drumul este lung și plin de provocări, însă, sunt abia la început. Mai sunt încă 3 ani și jumătate, cel puțin, timp în care mi-am propus să realizez ceva notabil pentru comunitate, astfel încât, la finalul mandatului meu, să pot sta cu fruntea sus în fața dumneavoastră în calitate de consilier local activ și reprezentativ.
Ce am făcut cu adevărat în aceste 4 luni? În primul rând am început să mă informez, sa pun întrebări, multe și din domenii variate, astfel încât să îmi pot face o imagine de ansamblu a situației reale a orașului. Nu mi-a fost mare mirarea când am primit răspunsuri neclare, pe lângă subiect sau nu am primit răspuns deloc. Este adevărat că au fost departamente care au răspuns punctual și care au apreciat faptul că mă implic, dar în cazuri rare. Pe lângă partea de ”studiu și documentare”, evident că am participat și la ședințele de Consiliu Local Municipal, în cadrul cărora s-au luat decizii cu privire la nenumărate situații. Aici, țin să precizez că mă confrunt cu un stil de lucru fascinant, în care expunerile de motive ale HCL-urilor sunt scrise sub forma unor povești, fără detalii concrete și fără suport prin documente care să motiveze clar solicitarea. Totul este făcut cu perdea, prin intermediul șantajului emoțional în numele constănțenilor. Vă dau și un exemplu concret: situația creditului solicitat de către RADET pentru plata furnizorilor Electrocentrale Constanța, sumă pentru care nu mi s-a prezentat o modalitate de calcul, o solicitare din partea beneficiarului final sau un plan de rambursare, ci doar faptul că există o situație financiară dificilă și constănțenii ar putea îngheța de frig la iarnă, ceea ce nimeni nu dorește să se întâmple. Pe lângă acestea, există solicitări de preluare în proprietate a unor imobile (Stadionul Farul, Palatul Copiilor) în vederea modernizării, din nou, fără un proiect concret în spate, o sursă clară a sumelor ce urmează a fi investite sau o planificare în timp a realizării investiției. Primăria Constanța nu a fost niciodată fruntașă în atragerea de fonduri și nici măcar în realizarea proiectelor, drept urmare nu ar avea nici o logică normală angrenarea în alte proiecte atât timp cât cele începute, puține la număr, nu au fost încă finalizate.
În tot acest timp, am ajuns la concluzia că a fi consilier local, cel puțin în opoziție, necesită și abilități de detectiv deoarece pentru a obține informații complete înseamnă să te transformi într-un Sherlock Holmes de Constanța și nu glumesc.
Totuși, pe lângă cele prezentate mai sus, am și câteva proiecte în lucru, care, prin bunăvoința și obiectivitatea celorlalți consilieri locali și a primarului, vor ajunge și pe convocator pentru a fi votate. Sper să fie de interes pentru dumneavoastră, și să beneficiez de susținerea dumneavoastră, deoarece ideile, recunosc, nu sunt 100% originale, ci provin din sugestiile și reclamațiile primite din rândul dumneavoastră. Până la urmă, cred eu, acesta îmi este și mandatul: să transform în proiecte și apoi în realitate ceea ce constănțenii consideră că le este necesar pentru un trai de calitate în orașul nostru și să acționez în beneficiul lor. Știu că așteptările sunt mari, că orașul nostru are nevoie de investiții pe toate planurile, dar sistemul de lucru existent și birocrația încetinesc foarte mult toate inițiativele, chiar și investițiile mici care aparent ar putea fi făcute ”peste noapte”, așa cum funcționează în mediul privat. Eu, cel puțin, încerc să iau lucrurile pas cu pas și tocmai de aceea mi-am concentrat atenția pe ceea ce înseamnă aspectul general al orașului, incluzând aici spațiile verzi, posibilitatea de amenajare a unor mici parcuri, irigat, iluminat arhitectural, salubritate, și pe monitorizarea proiectelor aflate în derulare, astfel încât să fie finalizate.
Mărturisesc că, uneori, am senzația că optimismul meu depășește limitele normale, însă îmi pun baza în el pentru că altfel, cel mai probabil , aș ceda nervos. Promit să vă țin la curent, vă aștept și în audiențe pentru a sta de vorbă despre ceea ce pot face sau putem face împreună pentru Constanța.
În final, aș vrea să vă rog să colaborăm, să îmi transmiteți sugestii și să îmi semnalați tot ceea ce vi se pare în neregulă, tot ceea ce vă deranjează în orașul nostru. Nu vă pot asigura că pentru toate problemele se vor găsi soluții dar, ceea ce vă pot garanta este faptul că voi încerca, prin toate mijloacele de care dispun, să îndrept lucrurile. Doar prin comunicare, împreună, putem produce schimbările în bine!
Pe curând,
Cristina Andreea Văsii
Consilier Local Muncipal
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.