Am fost la Cluj la Untold…

IMG_0571Da! Am fost la Cluj, în orașul tinerilor frumoși și liberi care și-au luat țara înapoi. De ce spun că și-au luat țara înapoi? Pentru că acolo în Cluj pare că am fi în altă țară. Am plecat spre Cluj în vacanță și nu m-am putut abține să nu studiez orașul și să observ lucrurile bine făcute pe care mi le doresc și pentru Constanța. În Cluj oamenii sunt relaxați pe stradă, buna dispoziție se simte plutind în aer… Știu că sună ciudat, dar primul lucru ciudat pe care l-am observat a fost că erau mulți tineri pe stradă. Am căutat o explicație și cred că am găsit-o. Sunt mulți tineri mereu pentru că acolo beneficiază de o calitate a vieții peste medie, de locuri de muncă decente cu posibilitate de avansare, de spații și activități recreative. De ce mi-a atras atenția că erau pe stradă? Pentru că într-un oraș civilizat cum e Clujul există trotuare practicabile, piste de biciclete, parcuri întreținute, transport în comun decent și parcări organizate, ceea ce înseamnă că te poți deplasa în condiții bune chiar și ca pieton. Un alt lucru care mi-a atras atenția a fost existența Casei de Cultură a Studenților, un spațiu destinat activităților culturale creat special pentru studenți. Pe clădire se aflau 5 mesh-uri imense cu cele 5 staruri care urmau să cânte la Untold.
Țin să vă precizez că am ajuns cu câteva zile înainte de începerea festivalului, iar faptul că erau foarte mulți tineri în oraș clar nu a avut legătură cu evenimentul. IMG_0393

Să revenim la festival. Ce este Untold? Este un festival care durează fix 4 zile și 4 nopți timp în care distracția nu se limitează doar la a asculta muzică bună, ci poți participa la jocuri și conscursuri sau poți sta relaxat într-un hamac în parc, te poți tatua sau picta, te poți fotografia alături de personaje desprinse din povești sau chiar experimenta aparatura utilizată de marii DJ ai lumii. Cu siguranță nu ai cum să te plictisești!

Dar ce beneficii aduce acest festival? Aș putea redacta o listă întreagă, însă le voi prezent doar pe cele pe care le consider cele mai importante. La nivel local în primul rând a crescut enorm numărul de turiști români și străini, a crescut implicit rulajul și încasările tuturor agenților economici din cluj, începând cu magazinele și terminând cu taximentria și foarte important: a adus o sumă considerabilă în bugetul local. Toate acestea sunt beneficii pentru toți clujenii pentru că toți acești bani se întorc in investiții în oraș, iar taxele și impozitele locale nu mai cresc (poate chiar scad). Investițiile în oraș aduc turiști și cu alte ocazii, creează locuri de muncă și, de ce nu, te protejează pe tine ca individ. În afară de beneficiile locale există și beneficii la nivel național pentru că toți, absolut toți banii rulați pe durata acestui festival au fost declarați, toate plățile au fost efectuate exclusiv prin bancă, automat toate aceste sume vor fi impozitate ceea ce înseamnă un plus în buget. Cred că Banca Transilvania nu a rulat cumulat de la persoane fizice în toată România câți bani a rulat în 4 zile la Untold.

Și acum ne întrebăm cu toții de ce la Cluj se poate și la Constanța nu? Ce ne lipsește nouă? De ce tinerii părăsesc orașul? Ar fi mai multe explicații conectate între ele. Să începem cu mentalitatea. În Ardeal lumea este prietenoasă, ospitalieră, apreciază lucrurile bune și bine făcute, are spirit de conservare și respect față de tot ceea ce îi înconjoară. La noi în Dobrogea este mai simplu să chinuim sau să omorâm capra vecinului crezând că ne va merge nouă mai bine. Și primarul împreună cu echipa sa au meritele lor pentru că fără ei orașul nu ar fi putut să se dezvolte, în final nici Untold nu ar fi avut loc la Cluj.

image1Ce cred eu că a făcut primarul bine? A făcut echipă cu cetățenii și a înțeles că tinerii reprezintă grupul cheie de care are nevoie pentru a progresa pentru că ei sunt forța de muncă a unei comunități, sunt sursa de inspirație către inovație, sunt ceea ce dă viață orașului și în acelașii timp sunt principalii contribuabili. Astfel le-a oferit condiții optime de studiu și de muncă, le-a oferit posibilitatea de a-și petrece timpul liber, pe scurt a crescut calitatea vieții în oraș și astfel ei nu au mai simțit nevoia să plece.

Astăzi Constanța este foarte departe de Cluj, și nu mă refer la distanța fizică de 800 km, ci la nivelul general al orașului. E trist și dezamăgitor gândul că suntem la ani distanță când vine vorba de orice legat de viața în oraș. Eu am ales să lupt pentru a duce orașul nostru pe drumul cel bun, știind că este enorm de mult de muncă, însă fără implicarea directă a comunității nu vom reuși pentru că, așa cum am spus și mai sus, echipa și baza administrației locale sunt reprezentate de cetățeni.

Așa că, dragii mei, haideți să începem prin a proteja ceea ce avem deja și să dezvoltăm tot ceea ce se poate dezvolta. Haideți să nu mai criticăm totul și să încercăm să propunem soluții sau alternative.

Constanța merită mai mult și poate mai mult!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.