Mulți fermieri români se plâng adesea că marfa lor nu ajunge la clienți și că le putrezesc fructele și legumele pe câmp dacă nu acceptă să o pe mai nimic intermediarilor care profită de situația lor. Principalul obstacol al lor este reprezentat de faptul că există mult prea mulți fermieri mici independenți și mult prea puține grupuri de producători. Pentru marile lanțuri de supermarketuri aceștia nu reprezintă o opțiune, deoarece un fermier mic nu poate oferi un volum satisfăcător de marfă pe termen lung comparativ cu un grup de producători care poate furniza, de sub un singur acoperiș, un volum mult mai mare de produse colectate de la toți membrii săi, și care poate depozita pe termen lung pentru a asigura o perioadă mai lungă a stocului disponibil.
Astăzi, România are înregistrați aproximativ 1 milion de fermieri individuali care cultivă pe suprafețe cuprinse între 0,5 și 10 hectare, reprezentând 30% din culturile anuale, majoritatea dintre ei fiind producători din sectorul fructe-legume. Dar avem doar 27 de grupuri recunoscute de producători pe acest sector, un număr cu adevărat alarmant! În final, acest sector echivalează cu doar 4% din totalul terenului cultivat în România. Acestă situație dezastruoasă se datorează lipsei sistemelor de irigații, lipsei tehnologiei noi și utilajelor invechite, plus faptului că fermierii nu își permit consultanță de specialitate.
Ei doar își permit o agricultură de subzistență. Consultanța de specialitate i-ar putea ajuta să acceseze fonduri europene prin proiecte de dezvoltare, ceea ce ar contribui la creșterea volumelor producției lor, implicit extinderea perioadei de furnizare către clienți, și de asemeni ar contribui la creșterea calității producției.
Pentru a preîntâmpina cerințele și nevoile marilor achizitori, cheia în sectorul fructe-legume este reprezent
ată în mare măsură de grupurile de producători formate din fermieri certificați în bune practici agricole.
Dincolo de cifre și de dezvoltarea unui sector economic important, certificarea în bune practici agricole, standardele de calitate în agricultură asigură produse sănătoase pentru consumatori și un viitor mai bun pentru copiii noștri.
Stă în puterea noastră, a politicienilor, să acționăm în consecință pentru a ajuta fermierii să înțeleagă beneficiile unui sistem de management al calității și de asemeni să îi ajutăm să acceseze fonduri pentru implementarea și respectarea criteriilor standardelor de bune practici în agricultură. Este vremea politicienilor implicați care acționează pentru oameni și în beneficiul țării
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.